top of page
Hoop

NLP

Leer je breintaal kennen

Waar staat NLP voor

NLP is een methodiek om te komen tot gedragsverandering en communicatieverbetering. Je vergroot je flexibiliteit, krijgt meer bewustwording en vergroot je zelfvertrouwen.


De letters NLP staan voor Neuro Linguïstisch Programmeren, waarbij Neuro verwijst naar de hersenen, het zenuwstelsel en alles wat je waarneemt, Linguïstisch naar de woorden en betekenis die je aan die waarnemingen geeft, en Programmeren naar hoe je die vertaling omzet in gedrag en taal. NLP helpt om inzicht te krijgen in jouw onbewuste denkpatronen en overtuigingen, bewoordingen daarvan en de gedragingen, met als doel die positiever en constructiever te maken. Door NLP toe te passen kun je emoties, gedachten,  gewoontes en gedrag veranderen.


Hoe werkt NLP

Een NLP-coach gaat door middel van gesprekstechnieken op zoek naar de onbewuste patronen in jouw voelen, denken en handelen. Ook doorloop je de stappen die je helpen op een andere manier naar de werkelijkheid, naar anderen en naar jezelf te kijken, en zo je overtuigingen, gedrag en communicatie te veranderen. Je krijgt onder meer inzicht in het effect dat jouw manier van communiceren heeft op de ander en je omgeving (en daarmee ook op jezelf) en gedrag een keuze is en dat je dus ook andere keuzes kunt maken.  Patronen die je hierbij in de weg staan worden bewust gemaakt en doorbroken en je ontwikkelt meer flexibiliteit. Emoties en gedachten die je belemmeren worden verwerkt en opgelost waardoor ruimte ontstaat voor ander gedrag.

Door middel van gesprekstechnieken gaat een NLP coach op zoek naar de onbewuste patronen in jouw denken, voelen en handelen. Ik pas ook interventies en oefeningen toe om patronen te doorbreken en emoties effectief in te zetten of te verwerken. Deze oefeningen zijn prettig en eenvoudig om te doen en te ervaren. Ze geven vaak al direct verlichting en oplossing voor je klachten. Je hebt hier ook zelf geen kennis van NLP voor nodig, maar in onze sessies zul je er wel zelf ook als snel mee aan de slag kunnen gaan.

Wanneer en voor wie is NLP geschikt?

NLP is een middel om tot gedragsveranderingen te komen, belemmerende overtuiging te transformeren, emoties te verwerken en je zelfvertrouwen te vergroten.


De methode is zeer geschikt voor het realiseren van concrete doelen, zoals het verbeteren van je prestaties en relaties, het verminderen van stress, maar ook bijvoorbeeld om nieuwe gezonde gewoontes en leefstijl te ontwikkelen. NLP wordt ook als aanvulling op andere methodieken ingezet bij mensen die worstelen met hardnekkige, negatieve gedachtenpatronen en het daaruit ontstaan van gedrag waar zij vanaf willen. Bijvoorbeeld bij faalangst, paniekaanvallen, negatief zelfbeeld of sociale onzekerheid waardoor je in je dagelijks leven belemmerd wordt doordat je situaties vermijd of uit de weg gaat of blokkeert en vastloopt.

Wat levert NLP jou op?

Met NLP-technieken krijg je inzicht in hoe bepaalde twijfels, angsten en  aannames over jezelf ervoor zorgen dat je bepaalde stappen niet zet of op een bepaalde manier reageert waarbij je jezelf tegenwerkt. Daarbij leer je hoe je op een andere manier naar al die facetten van jezelf kunt kijken en van negatieve gevoelens en gedachten kunt afkomen. NLP helpt je om je leven meer in eigen hand te nemen, anders om te gaan met emoties, en om betere keuzes te maken. En doordat jij anders communiceert, verandert ook het gedrag van anderen. Zo kun je zelfs de meest vastgeroeste gedragspatronen doorbreken, jezelf beter ontwikkelen, en ook je relaties met anderen verbeteren.

Hoe verder na NLP coaching?

Je gaat met een NLP-coach meestal aan de slag gaat met concrete doelstellingen tijdens een coachtraject, maar daarnaast leer je ook een techniek die je daarna op alles wat op je pad komt kunt toepassen. Daardoor ben jij na het traject zelf in staat bent om lastige situaties en moeilijke uitdagingen sneller aan te gaan en tot een bevredigender resultaat te komen. Blijvend resultaat dat jij ook verder kunt blijven ontwikkelen!

Naast NLP-coach ben ik ook gecertificeerd NLP-trainer en geef ik meerdere keren per jaar de NLP Practitioner-, Master- en coachopleiding. Ook organiseer ik regelmatig NLP  (meerdaagse) trainingen en workshops en ben ik inzetbaar voor organisaties die met NLP en communicatie aan de slag willen gaan.

​Wil je meer weten? Lees dan: NLP wat is dat?

bottom of page