top of page

NLP? Wat is dat?

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2023

Neuro Linguïstisch Programmeren


De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro heeft betrekking op onze neurologie, Linguïstisch verwijst naar onze taal en Programmeren naar hoe onze neurologische taal precies werkt, onbewust en bewust. In feite leert NLP je de taal en de codering van je eigen brein beter begrijpen en uiteindelijk beter toepassen!


Je kunt het proces vergelijken met spreken in een vreemde taal. Heb je weleens tijdens een vakantie in het buitenland in een winkel in een vreemde taal gevraagd om een bepaald product en kreeg je vervolgens iets totaal anders aangewezen? Zo verloopt ook ongeveer de communicatie in je onbewuste brein.
Bewust en onbewust.


We denken dat we in ons leven bijvoorbeeld "vragen" om geluk, succes, de ideale relatie en gezondheid maar we krijgen toch niet het gewenste resultaat (keer op keer). Een van de redenen is dat er in ons brein tijdens de vertaling van bewust naar onbewust (en omgekeerd) informatie zoekraakt of onjuist wordt toegepast. Het effect is dat we dan verbaast staan hoe hardnekkig ongewenste gewoontes kunnen zijn ondanks dat we wél willen veranderen!


NLP maakt een onderscheid tussen bewust beschikbare informatie en onbewuste informatie (waar we geen weet van hebben) die echter wel ons gedrag aanstuurt en daarmee ook het eindresultaat. Dus als we onze bewust gekozen doelen en wensen onbegrijpelijk of incompleet vertalen naar ons onbewuste dan zal het gewenste resultaat uitblijven.


Ik weet wel wat ik niet meer wil


Zo kent onze onbewuste brein bijvoorbeeld het woord “niet” niet. Dus als ik “niet” meer onzeker wil zijn in een presentatie voor een groep, “geen” stress meer wil ervaren in mijn werk en “niet” langer lui in de bank wil liggen terwijl ik eigenlijk “zou moeten” sporten. Dan is het resultaat:


Meer onzekerheid voor groepen


Meer stress op het werk


Langer lui in de bank hangen en liever iets doen wat ik leuk vind.


Dus als je dit NIET wil…….wat wil je dan WEL? Hoe vertaal je jouw wens/doel naar het onbewuste zodat deze de juiste vertaling maakt en zorgt voor nieuw gedrag en gewoonten?


Neuro Linguïstisch Programmeren kun je zien als een (grammaticaal) woordenboek dat er voor zorgt dat je uiteindelijk de taal van je brein zo vloeiend mogelijk spreekt, begrijpt en je precies kunt communiceren in welke richting je wil gaan.


Ontstaan van NLP


NLP is de studie naar excellente communicatie, zowel met jezelf als met anderen. NLP is ontwikkeld vanuit een studie waarbij Richard Bandler en John Grinder het communicatiegedrag van enkele zeer succesvolle therapeuten (Virginia Satir, Fritz Perls en Milton Erickson) bestudeerden en overeenkomsten in kaart brachten. Wat is nu precies hetgeen waardoor ze zo succesvol zijn?


Vervolgens werd deze informatie vertaald naar een methodiek die het mogelijk maakt om het succesvolle gedrag te leren: het modelleren. Nlp bleek als methode zeer effectief en er werden in korte tijd snel resultaten mee bereikt waardoor het zeer populair werd in de therapie en coachwereld en ook in het zakelijk leven. Inmiddels weten steeds meer mensen de weg naar een NLP opleiding te vinden voor hun persoonlijke ontwikkeling en communicatie vaardigheden.


NLP? Gewoon doen!


NLP bestaat inmiddels uit meer dan een set tools en technieken en is ook een attitude en methodiek die je helpt je brein beter te begrijpen en waardoor je leert en weet hoe je doelen en gewenst resultaat 100% kunt bereiken. NLP? Wat is dat? Kom het een keer beleven in één van onze verkorte trainingen of de volledige NLP opleiding!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page