Malcolm Gladwell is een Canadese journalist en auteur die bekend staat om zijn boeken over menselijk gedrag en prestaties, zoals "Outliers: The Story of Success". In dit boek bespreekt Gladwell het idee van de "10.000-urenregel", waarbij hij stelt dat het 10.000 uur oefening kost om een expert te worden in een bepaalde vaardigheid. Hoewel deze regel niet noodzakelijk voor alle vaardigheden geldt, is het wel een nuttige herinnering dat het tijd en inspanning kost om iets nieuws te leren.
Als het gaat om het leren van nieuwe vaardigheden, is er een bepaalde tijdsinvestering nodig iom een bepaald niveau te bereiken. Maar dit is geen absolute wet! Jouw natuurlijke aanleg en vermogen om te focussen kunnen de effectiviteit van het leren beïnvloeden. Gelukkig is er niets wat onmogelijk is en kun je met oefening en toewijding altijd vooruitgang boeken.
Maar wist je dat pauzes nemen tijdens het aanleren van nieuwe kennis net zo belangrijk is als het oefenen zelf? Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen daardoor het geleerde veel beter kunnen vastleggen dan aanvankelijk gedacht werd. Wat een mooie ontdekking, nietwaar?
Het is dus belangrijk om niet non-stop te oefenen, maar om de tijd te nemen om het geleerde te verwerken en vast te leggen in ons geheugen.
Om iets nieuws aan te leren, zul je veel moeten gaan oefenen, zeker bij bijvoorbeeld motorische vaardigheden (denk ook aan sport). Maar niet non-stop! Pauzes zijn goed voor je creativiteit en ze helpen je om gemotiveerd te blijven. Het echte "aanleren" gebeurt dus eigenlijk pas in de tijd tussen de oefensessies in, waar je brein bezig is het geleerde te verwerken en vast te leggen in het geheugen.
Hoe lang moet je wachten voordat je nieuwe kennis echt kunt onthouden? Is er een magisch aantal pauzes dat je moet nemen om je hersenen te laten werken? Het antwoord is verrassend kort: zelfs korte pauzes van slechts 10 seconden kunnen een enorme impact hebben! Uit onderzoek blijkt dat deelnemers die tijdens het typen korte pauzes namen, na de pauze beduidend sneller waren dan daarvoor. En dit was niet alleen omdat ze even konden ontspannen - hun brein was tijdens de pauze bezig met het verwerken van de informatie en het opslaan in het geheugen. Dus, als je iets nieuws leert, neem dan gerust even de tijd om uit te rusten en je hersenen hun werk te laten doen. Nu heb je een perfect excuus om lekker even niets te doen!
Het is ook erg nuttig om tijdens pauzes juist iets anders te gaan doen en actief te blijven, zoals door te bewegen of te mediteren, om de hersenactiviteit te stimuleren en vermoeidheid te verminderen.
Naast het nemen van pauzes is het ook belangrijk om voldoende slaap en rust te krijgen om het leerproces te ondersteunen. Ons brein heeft slaap nodig om nieuwe informatie te consolideren en te integreren in het bestaande geheugen. Het is daarom belangrijk om genoeg te slapen en te rusten om het meeste uit de leersessies te halen.
Dus, als je iets nieuws aan het leren bent, vergeet dan niet om regelmatig pauzes te nemen! Het zal niet alleen goed zijn voor je creativiteit, maar het zal ook helpen om het geleerde beter te consolideren in je brein. En wie weet, misschien vind je wel een nieuwe manier om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen in die pauzeperiodes. Dus, waar wacht je nog op? Neem een pauze en laat jouw brein het werk doen!
Comentários