top of page

Patronen doorbreken

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2023

Gewoonten, patronen en strategieën

We hebben allemaal onze rituelen en patronen. De manier waarop we doen wat we doen, meestal, het liefst of altijd. Van die gewoontes die eigenlijk vanzelf gaan, zoiets als altijd met hetzelfde been uit bed stappen, een vaste koffiemok hebben of onbewust kleding kiezen waarbij die outfit je in een bepaald "stemming" brengt of waarbij je de kleding koos terwijl je in bepaalde stemming was. We hebben ook onze vaste reactiepatronen, op mensen, dingen en gebeurtenissen. En ook die starten ergens, met een (onbewuste) prikkel en eindigen als we het resultaat bereikt hebben, wat dit ook was. Je kunt deze patronen ook strategieën noemen en we hebben ze voor allerlei gedragspatronen en mentale processen. Meestal zijn deze strategieën succesvol, je brein is inmiddels zo efficiënt geworden in gedrag en denken dat het inmiddels volledig onbewust en geautomatiseerd start en stopt. Dat is handig, want stel je voor dat je iedere dag in je auto zou stappen alsof het je eerste rijles was?

Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg Helaas kunnen strategieën ook tegen je werken. Denk maar eens aan (onbewust) overeten of snaaien of bijvoorbeeld (onbewust) op een verkeerde manier bewegen (je spieren aan te sturen) bij het sporten waardoor je chronische blessures oploopt. Of je emoties niet de baas kunnen zijn in situaties waarin een trigger ineens een reactiepatroon in gang zet (blozen, huilen terwijl je een standpunt verdedigt, bozer worden dan je bedoeling was, dichtklappen en niet meer uit je woorden komen). Patronen kunnen worden doorbroken bijvoorbeeld een onverwachte beweging of respons. Heb je weleens ervaren dat iemand je midden in een gesprek een (niet gerelateerde) vraag stelde en je daarna niet meer wist wat je wilde zeggen? Dat dus. Even ervaar je een moment van verwarring en daarna is er een moment waarin er een vorm van geheugenverlies optreedt. In dat moment van verwarring ontstaat er ook een opening: je brein staat even open voor nieuwe suggesties, want het brein zoekt houvast en staat kort open voor nieuwe input en daarmee duidelijkheid. Hoe leer je patronen doorbreken?

Het is zeker zinvol om destructieve en onhandige patronen te doorbreken en dat kunnen ook stemmingen zijn. Want uiteindelijk is onze stemming en gevoel van binnen ook het eindresultaat van gedachtenpatronen en handelingen die elkaar opvolgen. Maar bereid je ook voor op de nodige (onbewuste) weerstand, want het patroon was er natuurlijk niet voor niets en we zijn dol op comfort en bekendheid. En als je daarvan afwijkt zul je ongemak, onzekerheid, twijfel en andere weerstanden ervaren. Dus hoe doorbreek je zo'n strategie nu? Begin alvast met het "trainen" van je veranderingsbereidheid.


Ik geef je wat tips en voorbeelden: - Je kunt bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk rijden. Je zult merken dat je hierdoor niet in routinematig denken vervalt waardoor ook je stemming anders wordt beïnvloed. - Lach inwendig of hardop om moeilijke situaties. Humor stelt je in staat om een situatie in een nieuw daglicht te zien. - Kijk eens een avond géén tv of social media. - Ga tijdens het avondeten of de lunch op je werk op een andere plek zitten. - Een lastige beslissing te maken? Stop met nadenken en praten en slaap er een nachtje over: voeg daad bij woord. - Moeilijk gesprek? Vervorm de stem van de ander inwendig naar dat van tekenfilmfiguurtje;) - Wil je in een "langdradig" gesprek switchen naar een ander onderwerp? Stel een vraag buiten de context. Of maak een compliment over de kleding van je gesprekspartner. De techniek van patronen doorbreken leg ik nog veel uitgebreider uit mijn NLP-trainingen. Het is een eenvoudige en effectieve methode. Als NLP-coach gebruik ik ook verschillende "patroon-doorbreek-technieken" tijdens sessies. Het effect is verrassend en verhelderend en meest belangrijk: erg helpend. Ook jij kunt leren om dit bij jezelf en anderen toe te passen. Wil je hier graag meer over weten, stuur me dan gerust een bericht.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page